Hoe doe je het ?

Direct opleveren na uitvoering van het werk

Hoe zorg je ervoor dat je direct kan opleveren als het werk klaar is? Ook hier is een goede voorbereiding het halve werk. En omdat het nooit helemaal gaat zoals je vooraf bedenkt, kan je daar ook beter op voorbereid zijn. Dat is makkelijk gezegd, maar hoe doe je het?

Informatie aantoonbaar compleet en correct

Bijvoorbeeld een formulier voor werkplekinspectie. Iedere organisatie heeft eigen variant. Stel je voor dat je deze inspecties nu nog op papier doet of dat je al papierloos werkt. Je bent uiteraard geïnteresseerd om te veranderen als het onder de streep wat oplevert. Welke opties zijn er? Wanneer moet je welke keuze maken?

Hoe weet je zeker dat de opgeleverde informatie compleet is? Die informatie verzamelt zichzelf niet. Dat verzamelen is een behoorlijke administratieve last voor een projectteam. Per project afspraken maken en naleven hoe de informatie intern wordt verzameld. Discipline om het aan te leveren, ook aan het einde van je dienst aan het begin van de ochtend. Blijven zoeken naar missende informatie doordat een keuringsformulier niet volledig is, niet leesbaar is, kwijt is of er überhaupt niet was. En als dat allemaal is opgelost kan het worden samengevoegd. Al dat verzamelen voegt geen extra waarde toe en gebeurd typisch achteraf. Deze werkwijze geeft weinig inzicht aan de aannemer en de opdrachtgever.

Gelukkig werkt iedereen met een gezonde dosis discipline en toewijding om van elk project weer een succes te maken. Met precies genoeg mensen aan de slag gaan om de marge op het project te kunnen maken. Dan hopen dat die inschatting stand houd, er niemand ziek word en dat alle onderaannemers met eenzelfde mentaliteit aan het project werken. Zoals een uitvoerder met duidelijke trots zei: “We werken hier maar halve dagen hoor … van twaalf uur.”. Samen hard werken om uiteindelijk compleet en correct het werk en de informatie op te leveren. Een omgeving waar een beetje minder administratie druk waarde kan opleveren.

De uitvoerder is geen lijstjes vuller

Dan komt digitalisering en wordt alles opgelost … niet dus. Hoe kan dat? Wat wij tegenkomen is dat de digitalisering is ingezet om aan de oplevereisen van de opdrachtgever te voldoen. Er is dan wel gekeken naar of het makkelijk is te gebruiken, maar het is nooit een hulpmiddel voor de uitvoering. Het betrekken van de verschillende gebruikers is key. Digitalisering helpt bij opvolgen van afspraken over het uitvoeren van het werk. Als je daar niet alle gebruikers bij betrekt blijft het iets wat naast het werk gebeurd. Dan is het keuren losgekoppeld van het uitvoerende werk en komt pas bij de oplevering samen. Een gemiste kans.

Voor een compleet opleverdossier is de uitvoerder of monteur op het werk essentieel. Als de werkwijze niet logisch bij het werk hoort blijft iedereen afhankelijk van discipline. Vandaag is het daadwerkelijk bouwen toch belangrijker en keuren is een “moetje”. Om deze twee samen te brengen voor de oplevering is een puur administratief proces nodig om alle missende informatie te vinden en aan te vullen. Werk wat achteraf altijd meer tijd en geld kost dan vooraf; Zonde.

Digitalisering kan daar juist bij helpen!

Digitale middelen die een uitvoerder helpen met het uitvoeren van het werk. De uitvoerder doet veel meer dan formulieren invullen (eigenlijk vooral andere dingen). Een overzicht van de status van het werk inclusief de keuringen is key voor de uitvoering. Dit is goed te zien aan het bijhouden van de planning en werktekeningen op het werk. Digitalisering kan juist daar de uitvoerder bij helpen, door overzicht te geven in wat de huidige status is. Realtime.

Met een digitale werkwijze die ook de uitvoering helpt is het de normaalste zaak dat alle informatie bij de oplevering direct beschikbaar is. Tijdens de uitvoering wordt realtime bijgehouden wat er gedaan is en wat nog moet gebeuren. Voor iedereen is het duidelijk welke informatie er nog wordt verwacht en van wie. De hele uitvoering is transparant waardoor samenwerken makkelijker is. Samenwerken op het werk, met kantoor en met de opdrachtgever.

Focus op de oplevering èn uitvoering

De digitaal keuren module in KE-chain is geoptimaliseerd voor de uitvoering èn oplevering van werk. Het is eenvoudig voor te bereiden en het opleverdossier heb je met een klik. Aan de ene kant hebt je de maximale flexibiliteit hebt om met alle wijzigingen en unieke aspecten van het werk op te kunnen gaan. Aan de andere kant weet je zeker dat je volledig in controle bent.

Slim samenwerken

vanuit kwaliteitsborging op basis van je eigen projectdata