Insights

Systems engineering voor je laten werken

Beter willen presteren in infra-projecten wordt steeds belangrijker. We vinden het belangrijker om beter, veiliger en duurzamer te bouwen. Systems engineering wordt daardoor steeds belangrijker om van start tot eind grip te houden op het projectresultaat. Digitalisering maakt het toepassen van systems engineering steeds goedkoper. De meeste mensen vinden digitaal werken inmiddels normaal. Hoe kan je systems engineering voor je laten werken?

Door: Joost Schut

Meer weten over systems engineering en KE-chain?

Volg het webinar over systems engineering

Samenwerken is systems engineering

Systems engineering lijkt vaak een van de disciplines, maar dat is het niet. Het gaat over het samenwerken met de andere disciplines. En als je samenwerkt dan maak je er al gebruik van. De vraag is niet of je het doet, maar of je het voor je laat werken. Systems engineering gaat voor je werken als het een integraal onderdeel is van het werk. Het is net als kwaliteit of veiligheid, je kan het er niet bij doen. Je doet het samen.

De basis is dat een resultaat bestaat uit deelresultaten. Systems engineering helpt bij het beheersen van het opdelen, uitvoeren en samenvoegen van werk. Het is altijd verweven met de werkwijze. Hoe je het geheel opdeelt en hoe elk onderdeel presteert bepaalt de prestatie van het geheel. Dat begint met afspraken tussen experts. Afspraken over wie wat doet, wie welke informatie nodig heeft en levert en welke werkwijze gebruikt wordt. De expert staat centraal.

Deze afspraken zijn de basis van de structuur van elk project, ze bepalen de proceskwaliteit. Afspraken volgen uit eisen, regelgeving, de eigen werkwijze of uit standaarden. Om het samenwerken tussen organisaties makkelijker te maken zijn standaarden essentieel.

Afspraken veranderen en nieuwe afspraken komen erbij. Bijvoorbeeld door nieuwe eisen of omdat je nieuwe dingen leert. Een van onze gebruikers omschreef het zeer treffend als; “In beginsel is het een groei document”. Kunnen aanpassen is kunnen verbeteren.

Voor meer informatie over systems engineering in de infra kijk ook vooral even hier: https://www.leidraadse.nl/

KE-chain en systems engineering

De kern van KE-chain is om verschillende disciplines met elkaar te verbinden in een omgeving waarin ze key informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Het is een integrale omgeving waarin de systems engineer het samenwerken van de experts faciliteert. Iedereen kan altijd en overal de laatste informatie in het project zien.

Het snel vinden van de informatie die voor jou relevant is wordt met toenemende digitalisering steeds belangrijker. Onze ervaring van hoog digitale werkwijzen is dat er zo veel data is dat iedereen de weg daarin kwijtraakt, vaak inclusief de systems engineer. In KE-chain heeft iedere expert een eigen lijst met directe links naar de eigen informatie.  

De rode draad in al onze implementaties zijn data en proces standaarden. Deze zijn altijd anders en in de implementatie wijken ze vaak af om het echt te kunnen gebruiken. Dat geldt voor projecten in alle industrieën waar we mee werken, waaronder; infrastructuur, aerospace, energie en automotive. Daarom kan je in KE-chain je eigen data-model opbouwen. Met de API kan je alle koppelingen maken die je wilt.

We zijn met KE-chain begonnen omdat wij geloven dat experts geen behoefte hebben aan een systeem dat hun vertelt hoe ze moeten werken. Maar dat onze gebruikers dat zelf willen bepalen en dat trouwens ook prima zelf kunnen inrichten en beheren. In KE-chain kan je daarom de hele inrichting visueel doen, zonder code.

Wij zijn system engineers

Wij zijn system engineers. Toen ik een collega vroeg wat hij van systems engineering vond zei hij: “Ik hou van Systems Engineering vanwege de logica en het relateren van processen en data. Het geeft structuur en overzicht en dat geeft veel voldoening.”

Onze missie is om tools te ontwikkelen zodat al onze gebruikers zelf hun eigen processen kunnen beheersen. Hoe die tools eruitzien in een steeds meer digitale werkomgeving is de vraag waar wij dagelijks mee bezig zijn. Om zelf voorop te blijven, leert ons team continu door in gesprek te blijven met onze gebruikers en door deelname in verschillende innovatieprojecten in Europees verband en daarbuiten over thema’s als Model-Based Systems Engineering, Digital Twins en Multidisciplinairy Design Optimization.

Meer weten over systems engineering en KE-chain?

Volg het webinar over systems engineering

Meer weten?

schrijf je in voor een webinar